VAN ACHTSTE GROEPERS TOT BRUGPIEPERS..VAN TURNTOPPERS TOT VOETBALHELDEN…

Gonneke H A

“CITO- STRESS, TURNTOESTELLEN EN AFSCHEIDFEEST”
Kerntitel Kinderboekenweek 2013

boek 7

“Het verhaal ( in dagboekvorm geschreven) gaat over Fleur, zee schrijft over wat ze meemaakt in het laatste jaar op de basisschool: de Cito-toets, haar favoriete sport turnen en de wedstrijden die ze heeft, haar verliefdheid op Nigel, de make-upmeiden, het kamp en afscheidsfeest, en alle voorkomende ruzies en gebeurtenissen in haar klas
Er komen veel onderwerpen aan de orde die voor kinderen in groep acht interessant zijn en waarin tevens vooruitgeblikt wordt op de middelbare school. Met voorin een korte introductie van de hoofdpersoon. Korte hoofdstukken, ruime bladspiegel, met enkele zwart-wit illustraties. Aantrekkelijk foto-omslag. Vanaf ca. 10 jaar. Een van de weinige leesboeken over de Cito-toets.” ( internet)

GONNEKE HUIZING ging na de middelbare school Nederlandse taal- en letterkunde studeren. In 1984 studeerde ze af en werd lerares op een middelbare school. Meer dan twintig jaar gaf ze Nederlands.
1996 verscheen haar eerste boek voor kinderen van elf jaar en ouder:
“MES OP DE KEEL”.

“Sport is belangrijk, school is belangrijk, vriendschap. De grote veranderingen die kinderen in die leeftijd meemaken.” ( Gonneke Huizing)

“Cito-stress, turntoestellen en afscheidsfeest” verscheen in 2008.
Het boek sloeg zo goed aan dat ze meerdere aandurfde:

“BRUGPIEPERS, TURNTOPPERS EN BEUGELBEKKIES.”
boek 6

“Brugpiepers Op het schoolplein stonden mensen met een fototoestel. Ze vroegen of ik een brugklasser was en of ik mijn tas wilde laten wegen. Ze maakten namelijk een reportage: bruggers sjouwen zich een breuk. Ik vond het helemaal leuk. Het ging over de nadelige gevolgen van een te zware tas. Wat blijkt: Bruggers tillen in totaal zo’n zeven auto’s per jaar! Wel een goede krachttraining voor het turnen… Turntoppers Bij de avondtraining ging mijn balkoefening voor de eerste keer helemaal goed. Zelfs de afsprong was perfect! Hans, de trainer, had er niets op aan te merken en dat was vet bijzonder. Hij zei zelfs dat hij nu weer begreep waarom ik in de eredivisie terecht was gekomen. Ik was ontzettend blij.” ( Volkskrant)

“SUPERCITO, VOETBALSCHOENEN, EN SMS-ALARM “
boek 1

“Nigel wil topvoetballer worden en heeft daar alles voor over. Veel trainen natuurlijk, gezond eten, op tijd naar bed… zelfs verkering met Valerie, omdat haar vader het voor het zeggen heeft bij de regionale profvoetbalclub. In zijn logboek schrijft hij alles op over zijn pogingen om in de selectie te komen, maar ook over zijn laatste jaar op de basisschool , de Cito-toets, zijn vrienden, Fleur en over het naderende afscheid van groep 8.
…..Supercito, vandaag was de laatste dag van de Cito-toets. Ik vind het bijna jammer dat het voorbij is. Ja, toetsje maken, lekker snoepen in de klas en een dubbel zo lang speelkwartier, helemaal goed.
Voetbalschoenen: Ik ga dit jaar voetballen in het D2 team van mijn club, maar ik wil het liefst in de D1 of nog beter: de jeugdselectie van de regionale profvoetbalclub en dan van daaruit naar Jong Oranje.
Sms-alarm….Vlak voor ik naar bed ging had ik weer een sms’je:
‘Ik zie jou altijd. Je gedraagt je op het veld als een echte arro!
Eens kijken of je met een gebroken poot nog zoveel praatjes hebt.” ( Gonneke Huizing website)

“TOETSTERREUR, TURNTROUBLES EN TWITTERTWEETS”
BEKIJK DE BOEKTRAILER OP : YOUTUBE
boek 5

“Toetsterreur”
“Ik word helemaal gek van alle toetsen die we wekelijks hebben. Officieel mogen we er niet meer dan drie per week, maar dan zegt de docent dat het geen toets maar een schriftelijk is en dat mag dan weer wel. Ja zo kan ik het ook. Die schriftelijke overhoringen zijn óók toetsen, hoor!
Turntroubles
Er is een nieuw meisje in mijn turngroepje gekomen. Ik was op het vorige NK als derde geëindigd en hoopte nu op de eerste plaats, maar dan moet er natuurlijk niet opeens een steengoede in mijn leeftijdscategorie komen! En Sying was niet een béétje goed, die was verschrikkelijk goed, zag ik toen ze op de balk flikflak na flikflak maakte alsof het niets was…
Twittertweets
Op mijn nieuwe Blackberry heb ik meteen een twitteraccount gemaakt. Als twitternaam nam ik fleurtjelufjoe. Ik ben van plan om elke dag iets te twitteren.”
( internet)

“BRUGKLASPROOF, DROPKICKS EN TOPVOETBAL”
boek 2

“Het boek gaat over de 12-jarige Nigel die een boeiende zomervakantie doorbrengt bij zijn vader in Egypte, samen met zijn broertje en zijn moeder. Stiekem hoopt Nigel dat zijn gescheiden ouders weer bij elkaar komen. Terug in Nederland gaat hij voor het eerst naar de brugklas en stort hij zich met veel energie op zijn voetbaltrainingen, want hij wil profvoetballer worden en daarvoor moet hij gescout worden voor het districtsteam. Diego, afkomstig uit Argentinië, komt nieuw in zijn team; een goede speler, maar een echte egotripper, die de sfeer binnen de club verziekt. Diego komt ook nog eens bij Nigel in de brugklas.” ( Krant van Hoogeveen)

In de zomer van 2013 verscheen:
“VOETBALWEDSTRIJD, KOPKANSEN EN BLUNDERTWEETS”
boek 4

“Voetbalstrijd ‘Ik lig eruit,’ zei ik nog een keer.’ Uit de C1 bedoel je?’ vroeg papa verschrikt.’ Ik bedoel dat ik als verdediger moet spelen. Ze vinden me niet goed genoeg als centrale middenvelder,’ zei ik bitter. Kopkansen Samen met Manuelo, die ook verdedigt, ging ik het koppen oefenen. Ik kop best goed, tenminste, mijn trainer zegt dat mijn koptechniek oké is. Maar het moet nog wat krachtiger, met wat meer durf. Ja ja, ik doe mijn best. #Blundertweets ‘Die tweets had ik gewoon niet mogen sturen,’ zei ik. ‘Nee, ze getuigen bepaald niet van veel respect,’ zei de rector. ‘We zullen je ouders inlichten en overleggen over een gepaste straf.’ De schrik schoot me weer in de benen. ‘Toch niet van voetbal af?’ Dat zou de allerergste straf zijn. Ik voelde dat ik bijna in tranen uit zou barsten. Het is een heftig jaar voor Nigel. Het leren is voor hem een makkie, maar op voetbal loopt het niet lekker. Boos en teleurgesteld accepteert hij zijn nieuwe positie op het veld, in de hoop dat het maar tijdelijk is.” ( internet)

TIP VOOR IN DE KLAS:
Lees de samenvattingen voor en laat de kinderen dit werkblad ( schijf van drie) invullen:
Gonneke H 1

Werkblad ( schijf van twee) : Cito – stress:

Gonneke H 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s