MARC DE BEL LAAT DE KASSABEL IN BELGIE VAKER RINKELEN. Wel, wel, wel… Wie is die Marc de Bel nu eigenlijk wel?

mindmap MdeB

Marc 12
Marc 9

Marc 7

Marc 10

Hij heeft al heel veel kinderboeken geschreven
Hij is wereld beroemd in België.
Niemand zal ontkennen dat Marc de Bel schrijft
wat kinderen graag lezen.
Het werd, behalve door de verkoopcijfers, bevestigd
door de vele bekroningen van de Vlaamse Jeugdjury’s.
Zijn boeken zijn zelfs verfilmd.
Zijn eerste boek verscheen in 1987 “HET EI VAN OOM TROTTER”.
Sinds zijn debuut volgen de boeken van Marc De Bel elkaar in snel tempo op.
“Hij schrijft over doodgewone kinderen zoals Blinker, over fantasiewezens zoals de Boeboeks, over de knaagdieren Spekkie en Spikkel…
In 1994 ruilde hij zijn doos met krijtjes en het bord voor een stel pennen en een stapel milieuvriendelijk papier. Hij werd van onderwijzer een fulltime schrijver.
Marc De Bel schrijft verhalen, strips, scenario’s en theater en richt zich zowel op kinderen als op jongeren, bijvoorbeeld “YORO”, over corruptie en machtsmisbruik in de voetbalwereld of “ULE” ( uit 2013), over Ule, die bij het uitbreken van de oorlog in 1914 naar een meisjeskolonie in Frankrijk gestuurd wordt.

En hoeveel jeugdauteurs kunnen zeggen dat ze een eigen school krijgen?
Weinig.
Uitzondering op die regel is Marc De Bel, want in september 2014 gaat zijn eigen BroeBELschool open.

Enkele boeken die ik met veel plezier gelezen heb:

“WITTE HEKSENNACHT”
Marc 6
“Omdat haar ouders naar het Witte-Heksennachtfeest zijn gegaan, is de 10-jarige Jona alleen thuis met haar grote zus en haar kleine broertje. Ze leest een spannend griezelboek. Het gaat verschrikkelijk onweren en de elektriciteit valt uit. Er komen allerlei vreemde bezoekers naar Jona’s huis!”

“SOEZIE BOEBIE”
Marc 2
“Na een optreden van ‘Kuif en de Knagers! kriebelt het bij Soeza om zelf popzangeres te worden. Haar tante weet daarvoor raad: dikke Bombo, een uitbater van een club. Soeza komt per ongeluk bij het verkeerde adres: een kater die dol is op Boeboeks. Soeza weet zich toch nog te redden en word toch geen superster.”

“MEESTER PLUIM EN HET PRAATPOEDER”
Marc 3
“Meester Pluim is een dorpsonderwijzer. Alle kinderen zijn dol op hem.
Als hij met pensioen gaat, is het afscheid moeilijk. Het wordt een bijzondere vakantie voor de enkele laatste zesdeklassers: Alf, Free, Nena en haar broer Tom. Ze vormen samen een club en ze hebben een clubhuis. Dit is in een oude brouwerij. Op een dag spelen Alf en Free wereldreizigers. Ze lopen op de daken en plots viel Free van het dak. Hij belandt in de tuin van meester Pluim. Daar ontdekken ze het geheim van meester Pluim. Hij heeft praatpoeder. Hij woonde juist onder de plek waar iemand het poeder begraven had. Zo heeft meester Pluim dit poeder aan zijn dieren gegeven. Hij gebruikte het omdat er dieren in gevaar zijn dan kan hij er mee praten”

“BLINKER EN DE BAKFIETSBIOSCOOP”
Marc 8
“Blinker geniet met zijn vrienden Jonas, Steef, Mats en met zijn hond Sadee van een zalige vakantie. Ze trekken vaak naar het Kasteelpark, waar ze feestjes bouwen in het boswachtershuisje en stiekem een duik nemen in de vijver. Ze hebben het druk, want het dorpsfeest is in aantocht, de toneelrepetities zijn volop bezig, en Blinker broeit op een briljant idee voor een uitvinderswedstrijd. Een aantal geheimzinnige gebeurtenissen en de motorbende “De Red Vampires” brengen de rustige vakantie aardig in versnelling… “Blinker en de bakfietsbioscoop” is een verhaal als een wervelstorm van avontuur, spanning en emotie. In “Blinker en het BagBag-juweel” beleven Blinker en zijn vrienden nog meer bloedspannende avonturen ( “de boekensalon”)

“DE DROOM VAN VLERK”
Marc 5
“Het boek gaat over een jonge , overmoedige vos, Vlerk genoemd. Hij is 9 weken oud en heeft een zusje Veertje. Het bos waarin hij woont, het Grafheuvelbos, wordt geterroriseerd door Barkas, de hond van boer Beuls. Op een avond vertrekken zijn ouders naar Oma Griet in de Slodderburcht, dit tegen Vlerks wil, maar het moet omdat zijn ouders naar een vergadering moeten. Die avond in de slodderburcht beleeft vlerk echter de nacht van zijn leven. s Nachts wordt hij wakker en wordt door een zoete aardbeiengeur naar de spullenkamer van opa Slodder gebracht. Daar wachtte Oma Griet op hem. Zij toonde Vlerk de gekste dingen, zoals de dromenspiegel, de schrijfmachine, en de kruisboog. Dan liet oma Griet zien hoe de schrijfmachine werkt, want het was geen normale machine , maar een tover schrijfmachine…..”

De foto van Marc de Bel heb ik gemaakt tijdens
een signeermiddag in Hasselt, bij de kinderboekenwinkel “Poespas”.
Marc de Bel
Marc 11

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s