DE TWEEDE WERELDOORLOG: EEN VERHAAL DAT ALTIJD VERTELD MOET WORDEN!

“Het doel van de oorlog is vrede.” (Aristoteles, filosoof)

filmset Oorlogsgeheimen 2013 1

In een wereld, waarin de Tweede Wereldoorlog steeds langer geleden lijkt ( in 2014 vierenzeventig jaar geleden toen de oorlog in Nederland begon) is het belangrijk om het oorlogsverleden toekomstbestendig te maken.
Het is onze taak om ervoor te zorgen dat de herinneringen aan de oorlog levend blijven.
Voor kinderen van nu is die Tweede Wereldoorlog lang geleden en heel ver weg.
Kinder/Jeugdboeken kunnen een bijdrage leveren aan het levend houden van de herinnering van deze oorlog.

Waarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan de Tweede Wereldoorlog?
Uit het oogpunt van historisch besef: de oorlog is de meest ingrijpende gebeurtenis uit de moderne geschiedenis.
Vanwege de actualiteit: de oorlog laat zien welke gevolgen mogelijk zijn als je elkaar discrimineert. “Extreme voorbeelden van oorlog en vervolging helpen je bewust te worden van waarden als respect, onafhankelijkheid, vrijheid….

BOEKENTIPS:
“Het zijn wij allen die de oorlog willen en aanvaarden.” (Anne Frank)

oorlog 11

oorlog 1

“HET VERLATEN HOTEL”
MIRJAM ELIAS
Dit boek is een heel warm verteld vehaal over een niet joods jongetje, dat met mededogen beleefd wat zijn joodse vriendjes en vriendinnetjes wordt aangedaan in de tweede wereldoorlog. Hij begrijpt niets van die stomme volwassenen, die dat maar zo laten gebeuren en ook nog oorlog voeren. Tot hij ontdekt, dat zijn vader heel veel in het geheim doet, om zo veel mogelijk mensen te redden. Een emotioneel en heel goed geschreven verhaal, dat ook wel eens verteld mag worden. De kinderen met Ronnie als hoofdpersoon nemen het op voor hun joodse vriendjes. Knap geschreven en goed om ook dit verhaal te lezen.
Het is een verhaal dat je vasthoudt. Je legt het boek niet zomaar even opzij!
Naast alle boeken die over de oorlog 40-45 zijn geschreven, neemt dit boek een bijzondere plaats in.

“OORLOGSGEHEIMEN”
JACQUES VRIENS
“Het Zuid-Limburgse dorpje waar Tuur (11) woont, is bezet door de Duiters. Als Tuur ontdekt dat zijn buurmeisje Maartje een groot geheim heeft, komt de oorlog wel heel dichtbij.”

oorlog A

“OORLOGSWINTER”
JAN TERLOUW
“Plotseling is de 16-jarige Michiel betrokken bij het verzet en ervaart hij hoeveel angst, onzekerheid en moeilijkheden dit met zich meebrengt. Maakt hij nu fouten, of is er toch verraad in het spel? Maar van wie?”

“TUSSEN TWEE VUREN”
THEO HOOGSTRAATEN
oorlog 6
“Else gaat aan het eind van de Tweede Wereldoorlog met een groep Amsterdamse kinderen logeren op Texel om op het eiland ‘bij te komen’. Ze komt terecht bij een boerenfamilie die haar en nog een ander meisje liefderijk opneemt. Maar van bijkomen is helaas geen sprake. In april 1945 vindt op Texel de opstand van de Georgiérs tegen de Duitsers plaats. Else en de familie bij wie zij logeert, komen tussen de strijdende partijen te zitten. Het leven van iedereen zal door de verschrikkelijke gebeurtenissen die volgen voorgoed veranderen.”

“OP DE VLUCHT”
AD VAN GILS

oorlog 2
“In Venray, de plaats waar Huub van Dalen woont, wordt in oktober 1944 hevig gevochten. De Engelsen proberen de Duitse bezetters te verjagen. Het gevolg is dat Venray voortdurend wordt beschoten en gebombardeerd. Tot zijn grote ergernis moet Huub steeds binnen blijven. Maar als de beschietingen even zijn opgehouden, mag hij van zijn moeder de tuin in om zijn konijn te voeren. Huub kan de verleiding om de straat op te gaan, niet weerstaan. Zonder dat zijn moeder het ziet, verdwijnt hij door de poort.”

“OORLOG IN DE KLAS”
MARIAN SCHALK – MEIJERING
oorlog 4

Groep 8 werkt aan een project over de Tweede Wereldoorlog. Maar Lisa en Jorieke vinden daar niets aan. De Tweede Wereldoorlog is al zo lang geleden! Lisa gaat het dagboek van Anne Frank lezen. En dan is het soms net of Anne Frank op Lisa s kamer is.
Lisa en Jorieke gaan samen met Job en Reinier naar Amsterdam om een kijkje te nemen in het Anne Frank Huis. Maar er gebeuren daar vreemde dingen.

“EEN MEISJE IN DE OORLOGSWINTER”
oorlog 5

WIL VENING
“Het is najaar 1944. Noortje en haar vriendin Marijke leven in een moeilijke tijd.
Hun stad is verwoest. Er is steeds minder voedsel.
Op een dag stonden ze in de rij en opeens zien ze een jongen wegrennen met
drie SS’ers achter zich aan. De Duitsers duwen Noortje en Marijke aan de kant en
schieten op de jongen..

“ONDERGEDOKEN”
HIEKE VAN DER WERFF
oorlog 7

Lisa vindt tussen de oude pianoboeken van haar oma een brief. Deze is vlak na de Tweede Wereldoorlog ongelezen retour gezonden. Lisa ontdekt hierdoor een oud geheim over een ondergedoken jongen.

“OORLOG ZONDER VRIENDEN”
EVERT HARTMAN
oorlog 10
“Arnold is veertien jaar als het boek begint. Hij zit nog op school en is een eenzame jongen. Zijn thuissituatie is niet fijn: vader dwingt hem om de NSB te steunen…”

Reacties op internet over dit boek:
“Evert Hartman is erin geslaagd om een spannende oorlogsroman te schrijven. Eén zoals je niet snel verwacht.”
“Dit boek is vrijwel een van de beste boeken die ik heb gelezen. Het laat een totaal andere kant van de oorlog zien, namelijk hoe het was als je vader een fanatiek NSB-er was. Dit boek heeft me diep geraakt en als ik kon had ik het in één zucht uitgelezen..”
“…..een boek dat al langer bestaat, maar nog steeds mensen raakt. Dan schrijf je pas geschiedenis!”

oorlog 9
oorlog 3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s