HET PRINSENHOF: HIER WOONDE HIJ EN HIER WERD HIJ DOODGESCHOTEN…

Delft Prinsenhof 1

Delft Prinsenhof 9
Delft Prinsenhof 6
In Museum Prinsenhof Delft vond één van de belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis plaats: Op 10 juli 1584 werd Willem van Oranje op de trappen van Het Prinsenhof vermoord door Balthazar Gerards.
Van oorsprong is het Prinsenhof een deel van een klooster, gesticht in het begin van de vijftiende eeuw, door een zustergemeenschap.
In 1572 koos Willem van Oranje dit klooster als één van zijn woonhuizen en van hieruit leidde hij de opstand tegen de Spaanse overheersing van de Nederlanden.
Delft Prinsenhof 7

Delft Prinsenhof 2

Na de dood van Willem van Oranje bleven er aanvankelijk nog enkele familieleden van de prins in het complex wonen, maar daarna werden de gebouwen, die eigendom waren van de stad Delft, voor verschillende doeleinden gebruikt.
In 1948 wordt Het Prinsenhof in gebruik genomen als stedelijk museum.

Na de verbouwing ( februari-mei 2014) richt het museum zich op drie thema’s waaraan Delft zijn bekendheid dankt: Willem van Oranje, Delfts blauw, beroemde
kunstenaars en wetenschappers.
Delft Prinsenhof 4

Delft Prinsenhof 3

Op de begane grond wordt het verhaal van Willem van Oranje verteld en op eerste verdieping geeft het museum een overzicht van de Gouden Eeuw in Delft en de schilders die er actief waren.
“De zaal van de aanslag vormt het middelpunt van het museum en is de belangrijkste publiekstrekker. Het pistool waarmee het gebeurd zou kunnen zijn, een schilderij van de aanslag en in de verte klinkt het Wilhelmus.
Delft Prinsenhof 5

Hier leeft de geschiedenis”
Eigenlijk wordt er in Museum Prinsenhof de geschiedenis van Nederland verteld want in Delft hebben een aantal ontwikkelingen plaats gevonden die van nationale en internationale betekenis zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s