ATJAR TJAMPOER ( acar campur): ALS BIJGERECHT ZEKER NIET SLECHT!

atjar weblog

Eén van de populairste bijgerechten van de Indische keuken.
Tjampoer ( campur) betekent gemengd.
Het is een zoetzuur groentegerecht ( met knapperig stukjes groenten.
De gele kleur wordt verkregen door toevoeging van Indiase geelwortel:
De kurkuma of de koenjit ( kunjit)
Er zijn talloze recepten voor atjar .
Ik kies het recept van mijn moeder:

Wat heb je allemaal nodig:
kruidenpalet atjar 2

Ui, knoflook ( 2 teentjes)
Water en azijn ( 4 tot 5 eetlepels)
Groenten: komkommer, wortelen, bloemkool, paprika, eventueel spitskool
Kunjit ( 3 theelepels)
Salamblaadjes ( 2 blaadjes)
Daun Jeruk Purut ( 4 blaadjes)
Trasi ( 1 of 2 theelepels)
Bouillonblokjes ( 2 stuks)
Suiker ( 4 theelepels)
Zout ( 1 theelepel)

Bereiding

atjar 15 okt 2014

1. Alle groenten snijden.
2. Wortelen ( in repen gesneden) en Bloemkool voorkoken ( beetgaar).
Komkommer, Paprika en Spitskool niet voorkoken!
3. Ui en Knoflook snijden.
4. Wok met slaolie ( ongeveer 5 – 6 eetlepels).
Daarin ui en knoflook fruiten ( goudgeel)
5. Doe achtereenvolgens in de wok/pan:

Atjar 1

* Trasi
* Bouillonblokjes
* Salam + Daun Jeruk Purut
Alles even meefruiten
6. De groenten erin doen.
Roerbakken.

7. Vervolgens:
Atjar 2

* Water
* Azijn
* Kunjit
* Zout en Suiker

8. Het geheel even laten koken.

Eventueel kun je een potje zilveruitjes met halve inhoud ( het zuur) toevoegen
atjar 3
atjar in pot

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s