ZIJN DIERENVERHALEN ZIJN POETISCH, FILOSOFISCH EN FANTASIEPRIKKELEND…

Tppn Tellegen weblog 8

Toon Tellegen weblog 1

Zijn naam is TOON TELLEGEN.
Hij is geboren in Den Briel, studeerde medicijnen aan de universiteit van Virginia ( voor een jaar) en Utrecht, werkte drie jaar in Kenia, en streek lang geleden neer in Amsterdam, als huisarts.
Naast poëzie en kinderboeken schrijft hij proza en toneel voor volwassenen.
In zijn verhalen voor kinderen zijn de hoofdrollen vaak weggelegd voor dieren.
Dieren die vaak menselijke eigenschappen hebben: de nuchterheid, de angsten, de ontkenning, aarzeling, goedpraterij. De dieren brengen hun tijd door met feesten, praten, brieven schrijven en mijmeren.
Zijn andere boeken beschrijven een bepaald persoon. Die personen zijn heel overdreven: een hele strenge schooljuffrouw 9 Juffrouw Kachel”) , een vader die alles kan ( “Mijn vader”) , een dokter die iedereen beter kan maken ( “Dokter Deter”).
Robert Feller: “De verhalen van Tellegen kun je op tal van manieren benaderen, juist doordat zij zo gelaagd zijn. Kinderen hoeven dan ook echt geen Plato of Nietzsche in de dop te zijn om van dit boek te kunnen genieten. Voor een kind zijn de verhalen in de eerste plaats vooral om te lachen. Voor een volwassene kunnen de verhalen een diepere betekenis krijgen. Daarbij zijn dieren de ideale personages. Zij hebben allemaal zo hun eigenschappen en uiterlijke kenmerken, waardoor de verhalen een eigen invalshoek krijgen.”
“Het zijn vaak losse schetsen, met sterk associatieve gedachtesprongen die spotten met de wetten van de logica.” ( Eric van Loo)
“De dierenromans van Toon Tellegen zijn geschikt voor jong en oud. Voor kleine kinderen zijn het gewoon grappige verhaaltjes over dieren, voor volwassenen staan de boeken bomvol met metaforen over het echte leven.”
Toon Tellegen debuteerde in 1980 met een dichtbundel voor volwassenen: “De zin van een liguster.”
Zijn eerste bundel dierenverhalen werd gepubliceerd in 1984:
“ER GING GEEN DAG VOORBIJ.

En vanaf 1999 verschijnen er bij uitgeverij Querido met enige regelmaat boeken, waarin steeds één dier centraal staat: “De genezing van de krekel”, “Het vertrek van de mier”, “Het wezen van de olifant”, “Het geluk van de sprinkhaan”, “ Het lot van de kikker”.
De kinderboeken van Toon Tellegen zijn vaak bekroond. Hij won meerdere Gouden en Zilveren Griffels. Een Gouden Uil, twee keer de Woutertje Pieterse prijs , de Theo Thijssenprijs en Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre.

“BIJNA IEDEREEN KON OMVALLEN”
Toon Tellegen weblog 4

Dit boek is bekroond met de Gouden Griffel 1994 en de Libris Woutertje Pieterse Prijs 1994. “’Misschien is het allermooiste wat niet in de verhalen staat: de stilte waarin de lezer aan het slot wordt achtergelaten.”(Juryrapport Woutertje Pieterse Prijs). Het bestaat uit tal van korte verhalen (gemiddeld zo’n twee á drie pagina’s lang) over de alledaagse beslommeringen van dieren.
“De dierenverhalen van Toon Tellegen zijn uniek: dromerig, vluchtig, beeldend, vol natuurbeschrijvingen en filosofisch gegoochel met taal en logica. Van elke dierensoort is er maar een en ze zijn allemaal ongeveer even groot. De olifant valt rustig door het dak van het slakkenhuis in de slak zijn luie stoel, of vliegt door een gaatje in het spinnenweb. En de eekhoorn drinkt samen met de octopus een kopje brakke thee op de zeebodem..” (Lieke van Duin Trouw 12/01/94)

“MIJN VADER”
Toon Tellegen weblog 7

Jozefs heeft een vader die alles kan: Hij heeft de wereld gered. Hij heeft een olifant teruggebracht naar Afrika. Hij heeft een boef het raam uitgegooid. Hij gaf al zijn geld aan een arm mens. Hij balanceerde op drie stoelen en een wereldbol in het circus.

“DE ONTDEKKING VAN DE HONING”
Toon tellegen weblog 3
In zijn zoektocht naar de honing ontmoet de mor allerlei dieren elk met hun eigen problemen en eigenaardigheden.

“DOKTER DETER”

Toon Tellegen weblog 6
Een bijzondere dokter en hij heet Deter. Voor zijn huis staat een bord met de tekst:
“Dokter Deter maakt alle mensen beter”
In Deters huis staan allerlei richtingaanwijzers:
Keelpijn de trap op. Bloedneuzen volgende deur. Waterpokken links om de hoek.
Dokter Deter maakt op zijn eigen wijze iedereen beter:
Hoofdpijnen schudde hij uit. Mensen met jeuk wordt over de grond gerold.
Ziekten van de ziel, zoals domheid en verdriet kon dokter niet beter maken.
Die zijn voor dokter Wom, die altijd vraagt naar het waarom.

“MISSCHIEN WISTEN ZE ALLES”
Toon Tellegen weblog 2

Het boek is verdeeld in verschillende kleine verhaaltjes.
De Eekhoorn en de Mier zijn de dieren de het meest in het boek voorkomen.
Gewoon leuk als voorleesboek om een kort verhaal van uit voor te lezen.
Maar ook om met kinderen in gesprek te gaan over bepaalde onderwerpen als missen of ‘even alleen willen zijn
Zeker ook wel héél erg leuk om zelf lekker korte verhalen te lezen.

“DE VERJAARDAG VAN ALLE ANDEREN”
Toon Tellegen weblog 5

“Korte verhalen over de verjaardagen van alle dieren uit het bos, bekend uit de eerdere boeken van de schrijver. Het zijn gebundelde verhalen die vanaf 1994 tot en met 1996 in het NRC Handelsblad verschenen zijn. Ze gaan over hetzelfde thema, maar ieder dier geeft zijn eigen invulling aan zijn verjaardag.” ( A. Waajen)
Zo heeft elk dier zijn eigen manier van feestvieren:
De zijderups geeft een heel slaperig feest, waarbij niemand zijn ogen open kan houden. De tor geeft een depressief feest, waarin niemand hem geluk mag wensen. De secretarisvogel viert zijn verjaardag schriftelijk.

In 2005 heb ik Toon Tellegen ontmoet, tijdens de Kinderboekenmarkt in Den Haag ( afsluiting Kinderboekenweek):
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s