KLEPON: KLEINE GROENE BALLETJES GEMAAKT VAN KLEEFRIJSTMEEL MET EEN ZOETE VULLING VAN JAVAANSE SUIKER

klepon weblog A2

Bali TEGALLALANG 1a
klepon weblog B

Klepon is een zoet, Indisch hapje, gemaakt van onder andere kokos en bruine Javaanse suiker.
De ingrediënten voor klepon zijn makkelijk verkrijgbaar bij bijna elke toko.

Bali mei 2015 b DOEI DOEIE….laat het je smaken …tot in BALI

Ingrediënten:

klepon weblog 3

Ketanmeel (kleefrijstmeel)
Gula djawa (Javaanse suiker/geharde, bruine palmsuiker in schijven)
Geraspte (gedroogde of vers) kokos
Een paar druppels groene kleurstof (zit in een flesje en is gewoon te koop bij de toko.)
Water en een beetje zout

BEREIDING 1:
In een rijststomer geraspte kokos met een snufje zout even warm maken.
Als je geen rijststomer hebt, neem dan een diepe kookpan vul deze voor een kwart met water en plaats een metalen vergiet erboven op. Zodra het water kookt, geraspte kokos met een snufje zout in het vergiet doen en net zo lang laten stomen totdat de kokos zacht is.
In Indonesië wordt de vers geraspte kokos van een jonge kokosnoot gebruikt. Deze is niet droog. Je kunt deze verse kokos vervangen door de droge geraspte kokos, die in elke toko te koop is. Vandaar dat deze droge kokos eerst gestoomd moet worden
klepon weblog 11

BEREIDING2:
Doe het meel in een kom en voeg water ( niet te veel) toe.
klepon weblog 1

klepon weblog 2

Voeg een paar druppels groene kleurstof toe.
klepon weblog 4

Nijntje zestig jaar

Kneed het meel met het kleurstof door elkaar totdat je een soort deeg krijgt.
klepon weblog 5

Neem een stukje deeg, maak er een balletje ( iets kleiner dan een pingpongbal) van en doe er een klein kuiltje in.

klepon weblog 8

Stop in het kuiltje een stukje bruine suiker ( van tevoren in zeer kleine stukjes “snijden”) en maak het mooi dicht.

klepon weblog 6
klepon weblog 9
klepon weblog 7
duiven stadspark Maastricht 27 okt 2014
Doe de groene balletjes één voor één in een pan met borrelend water.
Zodra de balletjes boven drijven, zijn ze klaar.
klepon weblg 10

Het deeg is nu gaar en de suiker in het balletje is nu gesmolten.

Neem ze dan met een lepel uit de pan en rol ze door de kokos.

klepon weblog 12

klepon weblog A

N.B.:
Bijt de klepon niet door maar stop het in één keer in de mond.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s