KNAPPERIG, PAPPERIG EN ZOET ALS TUSSENDOORTJE OF ONTBIJT ALTIJD GOED!

bubur ketan hitam weblog 1 b

“Ketan hitam is in principe hetzelfde als de witte ketan, maar dan ongepeld: de rijst is wit, het vliesje is zwart/paars.
Ketan is een rijstsoort die van nature veel zetmeel bevat zodat deze na het koken lekker aan elkaar blijft plakken.”

“Je kunt de rijst/ de kleefrijst ( de ketan) ook een nacht voorweken in koud water, dat verkort de kooktijd en je krijgt een zachter eindresultaat. In Indonesië wordt zwarte ketan eigenlijk alleen maar in zoete gerechten gebruikt.”

Het gerecht BUBUR KETAN HITAM is zoete ( Javaanse suiker) pap van zwarte kleefrijst en kokosmelk.

Wat heb je nodig?
bubur ketan hitam weblg 1

zwarte ketan rijst
2 schijven gula djawa ( Javaanse suiker)
suiker
1 tl zout
1 tot 2l water
2 pandan bladeren
kokosmelk

Voorbereiding:
Zwarte ketan goed wassen en laat het een dag inweken.
bubur ketan hitam weblog 4

Bereiding:
Doe water in een pan en strooi daarin de ketan.
Voeg de Javaanse suiker toe en laat het geheel goed koken.

bubur ketan hitam weblog 5

Voeg eventueel 2 eetlepels suiker toe.
Deze “ringen” van de Javaanse suiker eruit halen.
bubur ketan hitam weblog 6

Af en toe goed roeren tijdens het koken totdat het een dikke pap wordt.
( kooktijd ongeveer 3 kwartier tot 1 uur) De kleefrijst moet papperig maar tevens knapperig zijn.

bubur ketan hitam weblog 7
bubur ketan hitam weblog 9

In een sauspan de kokosmelk met de pandanbladeren opwarmen.
Zet het vuur uit wanneer het net kookt.

bubur ketan hitam weblog 8

Serveer de zwarte kleefrijst in een kom en giet er 1 eetlepel of meer kokosmelk bij.

bubur ketan hitam weblog 2a

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s