BENNY LINDELAUF: ZIJN BOEKEN WORDEN MET OPEN ARMEN ONTVANGEN.

Benny Lindelauf collage

Maak aan de hand van mijn mindmap kennis met deze schrijver:

Benny Lindelauf mindmap

Op vrijdag 11 maart 2016 heb ik hem persoonlijk ontmoet.

Benny Lindelauf 11 maart 2016

Naar aanleiding van zijn in februari 2016 verschenen boek “Hoe Tortot zijn vissenhart verloor”, ging de schrijver met studenten illustratie en vormgeving ( Kunstacademie Maastricht) ) in gesprek over de samenwerking tussen auteur en illustrator. Tegelijkertijd was een rechtstreeks contact via Skype met de jonge illustrator LUDWIG VOLBEDA.

Benny Lindelauf boek

Benny Lindelauf debuteerde met ‘Omhoogvaldag’
“OMHOOGVALDAG”
Benny Lindelauf boek Omhoogvaldag

“Een boek met korte fantasievolle verhalen waarin een gewoon meisje met gewone ouders ongewone gebeurtenissen beleeft.”

“SCHUILEN IN EEN JAS”
Benny Lindelauf boek schuilen

Een ontroerend verhaal over Johannes die leukemie heeft. Hij heeft maanden in het ziekenhuis gelegen en als hij eindelijk naar huis mag, blijkt hij heel bang te zijn. Gelukkig kan hij altijd nog schuilen in de dichtersjas van Herman, één van zijn twee vaders.

“NEGEN OPEN ARMEN”

Benny Lindelauf boek Negen Open

De zusjes Fing, Muulke en Jes verhuizen met hun vader, oma en vier broers naar een verwaarloosd huis ver buiten de stad. Een huis bij een kerkhof met de naam
“Negen open armen”. Een huis met een vreemd verleden.
De kinderen ontdekken hoe het komt dat de voordeur aan de achterkant zit, van wie het vreemde bed is dat ze in de kelder vinden.
En dan doen ze een lugubere ontdekking: ze vinden in de kelder een grafsteen met een geheimzinnige inscriptie. Is het huis echt vervloekt en kan de vloek worden doorbroken?

“DOOR EN DOOR WINTER”

Benny Lindelauf boek Door en Door Winter
Dikke Door en Dunne Door zitten samen opgesloten in hun afgelegen huisje, want er ligt veel sneeuw voor de deur. Niemand komt bij hen op bezoek. Tot ze op een dag een spoor zien in de sneeuw. Wie sluipt er rond hun huis?

“SUPERHELP”
Benny Lindelauf boek Superhelp

Immo is de zoon van superhelden Vriesvrouw en Magneetman. Zelf is hij supersterk en hij kan vliegen en ziet zo scherp als een arend. Maar wat zijn grootse kracht is dat weet hij nog niet, dat moet hij nog ontdekken. Als Immo op school een inval juf krijgt, gebeuren er opeens allerlei gevaarlijke dingen. Immo moet nu in actie komen om zijn klas te redden. Maar durft hij dat?

“DE HEMEL VAN HEIVISJ”
Benny Lindelauf boek de hemel van heivisj

Het is de opvolger van “Negen Open Armen” en kent dezelfde personages
De mooie droom van Fing wordt ruw verstoord, want in plaats van een goede opleiding moet ze gaan werken in het gezin van de rijke Sigarenkoning en zijn mysterieuze Duitse vrouw , de “Pruusin” en het nog vreemdere meisje Liesl dat in huis woont. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en Liesl blijkt in groot gevaar. De enige die haar kan helpen is Fing.

“HOE TORTOT ZIJN VISSENHART VERLOOR”

Benny Lindelauf boek Hoe Tortot zijn vissenhart verloor

“Tortot is veldkok in de tijd van de Grote Oorlogen, een strijd die al tientallen jaren voortduurt. Op een dag vindt hij in een ton augurken een gevluchte, piepjonge soldaat van twaalf jaar die zijn benen kwijtraakte op het slagveld. Er ontstaat een vriendschap tegen wil en dank terwijl de oorlog doorraast…..”

NRC:
“Benny Lindelauf (1974) toont zich een weergaloos stilist – en, opnieuw, een van de beste jeugdschrijvers die we hebben. Hij ontpopt zich met “Hoe Tortot zijn vissenhart verloor” bovendien als volleerd sprookjesverteller, die ook nog iets totaal eigens en nieuws met het genre doet.
Het grote verhaal van de idiote oorlog en de persoonlijke verhalen van Tortot en Halve George lopen soepel door elkaar heen – en dan zijn er nog alle verhalen over bijfiguren, alle sterke anekdotes, herinneringen.”
“Debuterend illustrator Ludwig Volbeda (1990) mocht met zijn ragfijne lijnen nu eens de marges van de bladzijden vullen, dan weer Lindelaufs verzinsels verbeelden en de vertelling soms helemaal overnemen. Zijn unieke lijnvoering getuigt van enorme controle en oog voor detail..”
DE KINDERBOEKERIJ:
“Ongelofelijk, wat een mooi boek, wat een fantasie, wat een vertelplezier, wat mooi geschreven en prachtig vormgegeven!
En zo beginnen de avonturen van deze bijzondere held die leeft in wonderlijke tijden en tot zijn verbazing een vriendschap sluit die zijn leven zal veranderen.
De speciale vormgeving en de prachtige illustraties van Ludwig Volbeda maken dit boek nog mooier.”

BOEKENOPSCHOOL:
“De auteur rijgt een bonte verzameling opmerkelijke vertellingen rond markante personages aaneen tot een kleurrijk avonturenverhaal. Met zijn fascinerende, gedetailleerde pentekeningen geeft debuterend illustrator Ludwig Volbeda zijn eigen interpretatie aan de bijzondere verhalen in dit boek. Fraai vormgegeven, in oblong formaat.”
VOLKSKRANT:
‘Als dit buitenissige schelmenverhaal voor de moderne jeugdliteratuur niet al ongebruikelijk is, dan de illustraties van Ludwig Volbeda wel, die alle ruimte neemt om zijn eigen kijk op de gebeurtenissen te ontwikkelen.”
BOSCH EN DE JONG:
“De taal van Benny Lindelauf geeft je een klap in je gezicht en direct daarna een warme omhelzing. Dit sprookje met de wonderbaarlijk mooie tekeningen van Ludwig Volbeda is poëtisch, bij vlagen heel grappig en rauw. Lees, en je gaat je vissenhart verliezen.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s