MIJN EERSTE HERINNERING AAN NEDERLAND: DE TONGERSESTRAAT

Tongersestraat weblog 1

Tongersestraat weblog 2

Na de onafhankelijkheid van Indonesië kregen Indische Nederlanders de keuze tussen het Nederlandse of het Indonesische staatsburgerschap. Koos men niet voor het laatste dan was men genoodzaakt om te vertrekken. Het vertrek naar Nederland , deze migratie, werd destijds aangeduid met het woord “repatriëring” ( naar het vaderland terug keren). Deze term is eigenlijk niet correct, want vele Indische Nederlanders waren nog nooit in Nederland geweest en kende Nederland alleen uit de verhalen.
Vanaf de jaren 1948 tot ongeveer 1965 begon de uittocht uit Indonesië .
In die tijd riep de Nederlandse overheid eigenaren van hotels en pensions en andere locaties op om een opvangcontract aan te gaan.
Zo kwamen de Indische Nederlanders terecht in de contractpensions, waar zij tijdelijk voor een periode van ongeveer een jaar werden opgevangen.
Wij werden na aankomst in juli 1961 ondergebracht in contractpension “Beatrix”, aan de Tongersestraat 20 in Maastricht.

Na 55 jaar terug naar de plek waar we voor een jaar tijdelijk werden opgevangen: TONGERSESTRAAT 20

Tongersestraat weblog 9

Tongerstraat weblog 12
Ik was 7 toen ik hier aankwam.
Wekelijks rij ik hier langs. En altijd wilde ik graag een kijkje komen nemen in dit gebouw.
Op 10 juni 2016 raapte ik alle moed bijeen en belde aan op nummer 20.
Er werd helaas niet open gedaan.
Naast het gebouw ( op nummer 18) bevindt zich de praktijk van Fysiotherapie Jaspars ( onderdeel van Fysio Zuyd groep)
Daar ging ik gewoon naar binnen en zag meteen dat er een doorgang was naar het pand van nummer 20. Inmiddels behoort nummer 20 ook tot de praktijk van Fysiotherapie Jaspars.

Tongersestraat weblog 7 10 juni 2016 a
Aan de receptioniste heb ik mijn verhaal verteld. Vervolgens gevraagd of het mogelijk was om een kijkje te mogen nemen in het pand dat tot nummer 20 behoort/behoorde.
Eén van de medewerkers heeft ook naar mijn verhaal geluisterd en hij begeleidde mij vervolgens naar de centrale hal en de trappen van het voormalige PENSION BEATRIX ( opvanghuis voor Indisch Nederlanders).
De hele hal, de trap en de deuren naar de 2 rechterkamers zijn nog in oude staat gebleven.
Ontzettend blij was ik toen ik daar die middag stond en even van die trap mocht afroetsjen. Destijds deed ik dat dagelijks: van de tweede verdieping naar beneden afroetsjen. Natuurlijk mocht dat niet. Als kind vond ik dat gewoon spannend en hoopte telkens dat ik al beneden was voordat de huisbaas het hoorde en uit zijn kamer kwam.
Wat een toeval toch……heel blij was ik dat ik heel even mijn kinderjaren mocht herbeleven. Met dank aan de mensen van Fysiotherapie Jaspars.

Tongersestraat weblog 11 10 juni 2016 f1

Tongersestraat weblog 8 bezoekerskamer

Tongersestraat weblog 10  10 juni 2016 e1

 

DE GROENTEWINKEL:

De eerste winkel die ik zag was een groentewinkel. Tegenover het contractpension Beatrix. Ik vergaapte mij aan al die houten kisten gevuld met Nederlandse groenten en fruit. De eerste week in Nederland bleef ik steeds naar de winkel kijken. Ik vond het heel bijzonder zo’n groenten/fruitwinkel.

Tongersestraat weblog 3

 

BAKKERIJ EN KRUIDENIERSWINKEL:

Tussen deze winkels hing vroeger een kauwgom automaat ( een Bazooka automaat). Spannend vond ik de plaatjes die je bij zo’n pakje kauwgom kreeg. In de winkel rechts kocht ik voor een stuiver plaatjes van popsterren.

Tongersestraat weblog 5

DE JUKEBOX EN DE FRITURE ( SNACKBAR)

Het was 1961 en 1962. Ik werd 8 jaar. Elke zondagmiddag ging ik met de grotere jongens en meisjes van het pension naar Friture Rika.

In haar zaak had Rika een juke box staan. Ik was dol op de muziek van Eddie Hodges “I’m gonna knock on your door”, van The String a longs “Wheels”, Chubby Checker “Let’s twist again”, Rick Nelson “Hello Mary Lou”, Elvis “Wooden Heart”…..

Tongersestraat weblog 4

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s