MUSEUM MACAN: HET EERSTE INTERNATIONALE MUSEUM VOOR MODERNE EN HEDENDAAGSE KUNST VAN INDONESIE.

 

Macan 6

Voor het publiek geopend op 4 november 2017.

Oorspronkelijk zou het museum in maart gereed zijn, maar werd tot de herfst uitgesteld om samen te vallen met Jakarta Biennale en Biennale Jogja, twee van de belangrijkste kunstevenementen in een land met een aanzienlijk aantal particuliere verzamelaars maar met minimale museuminfrastructuur.

Het 43.000 vierkante meter grote museum bevindt zich op de 5e verdieping van het AKR Gallery West Building in Jalan Panjang West Jakarta, in de wijk Kebon Jeruk.

Macan 20

Het Museum MACAN , dat staat voor Museum of Modern and Contemporary Art in Nusantara, wordt gefinancierd door de Indonesische zakenman en verzamelaar Haryanto Adikoesoemo , die met zijn privécollectie van 800 werken de muren van het museum sieren.

Macan 10

“Haryanto is uniek in Indonesië, omdat zijn collectie zich richt op zowel nationaal als internationaal werk”, zegt Aaron Seeto, de directeur van het museum

“Ik ben heel blij dat ik het publiek kan voorzien van het hoogwaardige kunstinstituut dat Indonesië verdient en de bestaande creatieve industrieën en diverse artistieke gemeenschappen kan ondersteunen en uitbreiden. Museum MACAN wil een leegte opvullen in Indonesië , en zet zich in voor uitwisseling met andere musea, en voor het versterken van het netwerk van culturele instellingen en kunstenaars in het gebied die een steeds levendigere en meer ondersteunende omgeving creëren voor de kunst en cultuur in Zuidoost-Azië en hiernaast “, zei Adikoesoemo in een persbericht.

Voor de openingstentoonstelling toont Museum MACAN een tentoonstelling met de titel “ART TURNS, WORLD TURNS” en bevat 90 kunstwerken uit de collecties van Haryanto Adikoesoemo.

Macan 3

Grote namen als Jeff Koons , Robert Rauschenberg , Gerhard Richter , Andy Warhol en Yayoi Kusuma zijn vertegenwoordigd, maar de tentoonstelling laat ook werk zien van Indonesische kunstenaars, die relatief weinig exposure hebben gekregen op internationaal niveau. Onder de aanwezigen zijn FX Harsono , Heri Dono , Kusama Affandi en Raden Salèh,  Sarief Bustaman , die wordt beschouwd als de vader van de moderne Indonesische schilderkunst,

Macan 4

Macan 17

 

Macan 2

Macan 14JPG

Museum MACAN maakt deel uit van een groeiende trend, misschien nergens zo populair als in Azië, van ultrarijke verzamelaars die hun eigen privémusea openen.

Macan 18

Macan 13JPG

Macan 12JPG

“Infinity Mirrored Room, Brilliance of the Souls ( 2014”door YAYOI KUSAMA ( Japan) .

Macan 7

Met behulp van spiegels en lichten transformeerde Kusama de donkere kamer in een oneindige reflectiekamer.

Licht wordt gereflecteerd op elk oppervlak van de binnenruimte en lijkt eeuwig door te gaan tot het punt van verdwijning. Vorm en ruimte, de innerlijke en uiterlijke wereld zijn versmolten tot één geheel.

Het museum is absoluut een welkome aanblik in Jakarta.

Macan 5

Macan 10

Macan 11

Tijdens mijn vakantie in Indonesie heb ik het museum op dinsdag 14 november 2017 bezocht.

Macan 16

Macan 19

Macan 8Macan 15

 

GOED TE COMBINEREN:

Breng ook eens een bezoek aan “WESTPORT COFFEE HOUSE”.

Macan 22 WestPort

Niet ver van het MACAN MUSEUM

Westport Coffee House may be a good choice for you to hang out after

a visit to MACAN MUSEUM

For coffee lovers and a various of good real food fans.

BE PART OF THE ART OF JAKARTA!!

Macan 21 WestPort

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s