JA JA JAKARTA!

 

Ik ben in Jakarta geboren, eigenlijk Djakarta want zo heette dat vroeger.

De stad Jakarta heeft een lange geschiedenis waarin ook haar naam vele keren is veranderd. Voor Djakarta heette de stad Batavia, Jayakarta en Sunda Kelapa.

Jakarta: Een stad die de meeste reizigers meteen weer ontvluchten.

Ik kan me goed voorstellen dat vele bezoekers niets met de stad hebben, maar ik probeer er zelf iets minder negatief tegenover te staan. Natuurlijk omdat ik in deze stad geboren ben en ook omdat ik heel veel mensen ken die hier wonen.

In augustus en september 2017 heb ik een hoop informatie en wetenswaardigheden gevonden over Jakarta.

En ja er is nog heel veel moois te zien en een hoop leuks te doen en te ontdekken in deze stad, als je weet waar je moet zoeken

De stad Jakarta leer je beter kennen naarmate je meer over de geschiedenis van de stad weet. De meeste bezienswaardigheden in Jakarta hebben associaties met een lange interessante geschiedenis.

Tijdens mijn verblijf in deze Indonesische hoofdstad probeerde ik dat allemaal te ontdekken.

KOTA TUA:

Jakarta 11

Kota Tua, of Oude Stad, is grotendeels door de Nederlanders gebouwd en diende als hoofdstad van het voormalige Nederlands-Indië.

Vergeten , vervallen en verwaarloosd: dat lijkt het lot van historische binnensteden in Indonesië. Gelukkig is t daar de afgelopen jaren verandering in gekomen. Er is nu veel belangstelling voor deze binnensteden en verschillende instanties en particulieren zetten zich in om ze op te knappen. Het ene na het andere pand wordt onder handen genomen.  Kunst, cultuur en creatieve industrie geven het gebied een nieuw leven.

De oude stad van Jakarta is bezig met een facelift. Oud Batavia is langzaamaan een creatieve en culturele broedplaats geworden met ruimte voor horeca, kantoren, wonen, toerisme en evenementen.

HET FATAHILLAHPLEIN.

Een plein dat bruist van plezier.

Jakarta 9

Hier staan het stadhuis en heel veel oude gebouwen uit de koloniale tijd.

Op het Fatahillah plein kun je niet om de gekleurde fietsen heen die je kunt huren om er mee te flaneren op het plein.

Jakarta 5

Jakarta 10

Het voormalige stadhuis van Batavia, dat tevens het oudste gebouw is in Jakarta, doet tegenwoordig dienst als museum voor de geschiedenis van de Indonesische hoofdstad. Het gebouw werd in 1620 gebouwd onder het bewind van de Nederlandse Gouverneur-Generaal Jan Pieterszoon Coen.

Jakarta 12

Jakarta 9

 

In het midden van het plein staat een fontein die tijdens de koloniale tijd gebruikt werd als watervoorziening. Er staat op het plein ook een Portugees kanon genaamd Si Jagur, met een ornament van een hand met de duim tussen de wijsvinger en middelvinger. Dit kanon zou vrouwen vruchtbaarder maken.

Jakarta 8

Jakarta 2

Jakarta 3

Jakarta 4

 

MUSEUM BAHARI:

Het museum is gevestigd in een voormalig magazijn en fort van de VOC.

In deze gebouwen sloeg men voorheen handelswaar als specerijen, koffie, thee en koper op.

Jakarta 7

Het museum beschikt over twee delen: het museumgebouw en de uitkijkpost Menara Syahbandar. Deze toren werd in 1839 door de Nederlanders gebouwd op de restanten van Bastion Culemborg. De toren fungeerde toentertijd als uitkijkpost over de rede van Batavia. Vanuit de toren werden vlaggenseinen met de schepen op de rede uitgewisseld.

Jakarta 17

Jakarta 18

In het museum vind je onder meer modellen van vissersboten uit verschillende delen van Indonesië. Levensechte beelden en diorama’s vertellen o.a. de geschiedenis van Jakarta.

Jakarta 28JPG

Jakarta 27

 

MUSEUM FATAHILLAH:

Ook bekend onder de naam Museum Sejarah Jakarta. Het zit in een gebouw dat vroeger het “Stadhuis” was. Het gebouw was het administratieve hoofdkantoor van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie en later van de Nederlandse overheid. Het gebouw werd in 1707 gebouwd op last van het stadsbestuur van Batavia. Hiermee verving het een gebouw dat in 1627 gebouwd was. Het werd officieel geopend door gouverneur-Generaal Abraham van Riebeeck. Het gebouw telt 37 ruime kamers. Er zijn ook enkele cellen gemaakt in de kelders van het gebouw, deze werden gebruikt als kerkers.

Jakarta 13

Jakarta 14

Jakarta 15

Jakarta 16

 

MUSEUM KEBANGKITAN NASIONAL.

Dit museumgebouw is het voormalige gebouw van STOVIA ( School tot Opleiding van Inlandsche Artsen )

Jakarta 19

Het museum toont de geschiedenis van de beweging voor onafhankelijkheid van de Nederlandse overheersing.

Het museum is een oase van rust te midden van het drukke, moderne Jakarta.

Jakarta 20

Jakarta 22

Het geheel bestaat uit een grote binnentuin met daaromheen klaslokalen, slaapzalen en andere kantoortjes. De geschiedenis van de kolonisatie van Indonesie en de vrijheidsstrijd is in het museum te volgen. Ook zijn er oude doktersbenodigdheden te bewonderen.

“Gebouwd in 1899 en officieel goedgekeurd voor STOVIA-onderwijs in 1902, een Nederlandse medische school voor autochtone studenten. Gebouwd als een medische school door Nederlandse militaire ingenieurskorpsen, is het gebouw meer een fort of een militaire slaapzaal dan een medische school.  De gevel boven de hoofdingang is klassiek Grieks, maar de hoofdingang zelf is een koloniaal fort.  De ijzeren poort en de afwezigheid van een veranda of veranda accentueren de vestingstijl van het gebouw.” ( bron internet)

Jakarta 21

Jakarta 24

Jakarta 23

Jakarta 25

Jakarta 26

MUSEUM JENDERAL BESAR DR. ABDUL HARIS NASUTION:

Jakarta 31JPG

Het gebouw dat een stille getuige werd van de moord op Ade Irma Suryani, de jongste dochter van Nasution die toen slechts 5 jaar oud was, werd nu Museum Abdul Haris Nasution of Museum Sasmitaloka General Besar DR. Abdul Haris Nasution.

Jakarta 29JPG

Het museum is opgedragen aan de Indonesische generaal Abdul Haris Nasution, die een sleutelrol speelde in de Indonesische nationale revolutie.

Het is een van de nationale heldenmusea.

Het museum was ooit eigendom van de familie Nasution. De generaal van het leger wist in de nacht van 30 september 1965 te ontkomen aan een ontvoeringspoging van de PKI, maar zijn dochter Ade Irma Suryani Nasution werd doodgeschoten.

Beelden van Cakrabirawa-soldaten en Nasution en zijn familieleden werden in het museum geplaatst om te lijken op de ontvoeringspoging die destijds plaatsvond.

Jakarta 32

Jakarta 33

Jakarta 34

Jakarta 35

Jakarta 36

Jakarta 37

Jakarta 38

Jakarta 39

TAMAN PRASASTI MUSEUM (monumentenparkmuseum)

Jakarta 40

Jakarta 41

Het museum was vroeger een begraafplaats, gebouwd door de Nederlandse overheid in 1795 als laatste rustplaats voor voorname, adellijke Nederlanders . Belangrijke personen die begraven werden op het kerkhofgebied zijn  o.a. Olivia Marianne Raffles (de eerste vrouw van de Britse gouverneur-generaal Thomas Stamford Raffles)  en de Indonesische jeugdactivist Soe Hok Gie .

Jakarta 44

Jakarta 42

Jakarta 43

In 1975 werd de begraafplaats gesloten. Een deel van het terrein moest plaatsmaken voor de bouw van het kantoor van de burgemeester van Centraal Jakarta. Op verzoek van de lokale regering, werden grafkisten overgeplaatst naar de begraafplaats Menteng Pulo en Tanah Kusir. Sommige grafkisten werden meegenomen door familieleden.

Het museum werd op 9 juli 1977 voor het publiek geopend.

Dit unieke museum bezit een verzameling grafstenen die in het begin van de 19e eeuw grotendeels uit de begraafplaats van de Nieuwe Hollandse Kerk werden verwijderd.

De collecties van dit museum omvatten o.a. oude inscriptie stenen, miniatuur van verschillende grafstenen uit verschillende provincies van Indonesië , een replica van een 17e-eeuwse lijkwagen en de originele kisten voor Sukarno en Mohammad Hatta , de eerste president en vice-president van Indonesië.

Jakarta 51

Jakarta 45

Jakarta 46

Jakarta 47

Jakarta 48

Jakarta 49

Jakarta 50

GEREJA SION (Portugese buitenkerk)

Jakarta 53

Jakarta 54

De kerk is gebouwd in 1695 en is daarmee de oudste nog bestaande kerk van de stad. Destijds gebouwd voor de Portugezen. Een prachtig interieur met een zeer mooie hemel over de preekstoel en een prachtig orgel.

 

Jakarta 55JPG

Jakarta 52

Jakarta 56JPG

Jakarta 57

Jakarta 58

Jakarta 59

Jakarta 60

GLODOK:

Jakarta 61

Jakarta 64

Jakarta 65

Dit gedeelte Jakarta staat al sinds de Nederlandse koloniale periode bekend als Pecinan of Chinese wijk. Het is de Chinatown van Jakarta.

“Op 7 oktober 1740 kwamen honderden etnische Chinezen, voornamelijk uit de suikerhandel, in opstand tegen de Nederlanders, waarbij 50 soldaten om het leven kwamen. Op 9 oktober 1740 sloeg de tragedie die nu bekend staat als Geger Pacinan toe.  Geruchten over een nieuwe opstand leidden ertoe dat Nederlandse soldaten het vuur openden op Chinese huizen waar bijna 10.000 etnische Chinezen werden afgeslacht.  Het volgende jaar werden de overgebleven Chinezen afgezonderd buiten de stadsmuren van Batavia, in het gebied dat nu bekend staat als Glodok.”

Glodok komt van het Sundanese woord “Golodog” wat  “ingang van een huis” betekent.

Hier vind je ook de oudste boeddhistische tempel van Jakarta de “Vihara Dharma Bhakti , gebouwd in 1650.  De lokale term voor een Chinese tempel is een klenteng.

Jakarta 62

Jakarta 63

Jakarta 66

Jakarta 67

GEREJA IMMANUEL ( IMMANUEL CHURCH):

Jakarta 68

Jakarta 69

Jakarta 70

Het werd in 1835 gebouwd naar het ontwerp van architect JH Horst, die het met stijl en stijl van classicisme ontwierp.  De kerk werd vroeger de Willemskerk genoemd. Deze naam werd gegeven ter ere van koning Willem I, koning van Nederland in de periode 1813-1840.

Jakarta 72

Jakarta 71

Jakarta 73

KATHEDRAAL VAN JAKARTA ( JAKARTA CATHEDRAL)

De Kathedraal van Jakarta, of de Kerk van Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming, zoals de oorspronkelijke naam luidde, is ontworpen door de Nederlandse pastoor Antonius Dijkmans en gebouwd in 1901.

Jakarta 74

Jakarta 75

Jakarta 76

Jakarta 78

Jakarta 77

Jakarta 79

MENTENG: STANDBEELD GUS DUR

Jakarta 81

Jakarta 80

Standbeeld van Gus Dur op het Taman Amir Hamzah plein in Jakarta.

Een lezende Gus Dur als negenjarige jongetje.

Jakarta 84

Abdurrahman Wahid zoals Gus Dur heette was de vierde president van Indonesië

Een verre voorouder ( Chen Jinhan) van hem was Chinees.

Het beeld is gemaakt door Yani Mariani Sastranegara

en dient als inspiratie voor alle kinderen in Indonesië.

Jakarta 82

Jakarta 83

Jakarta 85

MENTENG: STANDBEELD BARACK OBAMA

Jakarta 87

De Indonesisch kunstenaar Edy Chaniago maakte dit beeld in 2010.

Hij noemde het “Little Barry”.

Het beeld staat voor de openbare school in Menteng de “State Elementary School Menteng 01”, “Sekolah Dasar Negeri (SDN) Menteng 01 “, ook bekend als “SDN Besuki” of  “de Besuki-school”.

Jakarta 86

Jakarta 89

Barack Obama bracht een deel van zijn jeugdjaren door in de wijk Menteng in Jakarta. Als herinnering aan die jaren werd in 2009 in een park in deze voormalige Europese woonwijk dit standbeeld van een jonge Barack Obama onthuld. Na protesten is het standbeeld verplaatst naar het plein van deze SDN school.

Jakarta 88

Het standbeeld presenteert Obama als 10-jarig kind, gekleed in korte broek en T-shirt en met een vlinder op zijn hand.

Op het voetstuk staat een citaat van de voormalige first lady Eleanor Roosevelt gegraveerd: “The future belongs to those who believe in the power of their dreams (de toekomst hoort toe tot wie gelooft in de kracht van zijn dromen)”.

Jakarta 95

 

Jakarta 94

Jakarta 92

Jakarta 91

Jakarta 90

MENTENG: TAMAN KODOK

Een aantal stadsparken in Jakarta dienen niet alleen als de longen van de stad, maar ook als centrum van gemeenschapsactiviteiten.

Eén van die parken is “Taman Kodok” ( “Frog Park”)

De naam “Taman Kodok” wordt gegeven vanwege de vele ornamenten van kikkersculpturen die het park sieren.

Jakarta 98

Jakarta 99

Jakarta 96

Jakarta 97

KALIJODO

Jakarta 100

Jakarta 101

Jakarta 102

Jakarta 103

Van een beruchte rosse buurt tot een multifunctioneel park.

Kalijodo Skate Park is een van de succesverhalen van de ontwikkeling in Jakarta tijdens de ambtstermijn van gouverneur Basuki Tjahaja Purnama, algemeen bekend als Ahok.

Iedereen kan hier komen om foto’s te maken, te skateboarden, te fietsen, samen te komen met familie.

Het park is versierd met artistieke muurschilderingen.

Jakarta 110

Jakarta 109

Jakarta 108

Jakarta 107

Jakarta 105

Jakarta 106

Jakarta 104

ANCOL:

Een groot recreatiegebied langs de kust van Jakarta met waterparken, themaparken, een kunstmarkt en veel eetgelegenheden.

De “Pasar Seni “of kunstmarkt heeft een gevarieerde collectie Indonesische handwerk, schilderijen en souvenirs te koop.

Jakarta 111

 

Jakarta 113

Jakarta 114

Jakarta 112

Jakarta 221

Jakarta 120

Jakarta 119

Jakarta 118

Jakarta 117

Jakarta 115

Jakarta 116

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s